top of page

  Τα νέα μας /  Ανακοινώσεις

 

Αναβολή εκδήλωσης 

 

Παρασκευή  5  Ιουνίου 2015

 

 Ο  πολιτιστικός σύλλογος Μονής σας ενημερώνει πως αναβάλλεται η εκδήλωση '' Μονιανή βεγγέρα " λόγω συμπαράστασης στο πένθος της οικογένειας του συγχωριανού μας Μανόλη Καλλέργη

 

 

Ημερήσια  εκδρομή

    
 Ο  πολιτιστικός σύλλογος Μονής  θα οργανώσει ημερήσια εκδρομή, 
  το              Σάββατο  18  Απριλίου 2015                                                                                                              στη  Μεσσαρά (  Μονή Καλυβιανής,  Φαιστό,  Βώροι,  Αγία Γαλήνη ) , στο  Σπήλι  και στο  Ρέθυμνο.
  Κόστος  συμμετοχής  8 ευρώ / άτομο ( Στην τιμή δε συμπεριλαμβάνεται  η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς      χώρους )
  Δηλώστε συμμετοχή  στα τηλέφωνα  6972012757 και 6932494552
                                   στο  email        p.s.monis@gmail.com
  ή συμπληρώστε  την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας  και πατήστε το πλήκτρο ΑΠΟΣΤΟΛΗ


Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 50 άτομα.

 

Όνομα *

Email *

Θέμα

Μήνυμα

Your details were sent successfully!

Εθελοντικός καθαρισμός στη Χυμευτού
 
Ο  πολιτιστικός σύλλογος Μονής διοργανώνει εθελοντικό καθαρισμό στη Χυμευτού .
Καλούμε φορείς και πολίτες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν στον καθαρισμό και   σας  περιμένουμε       το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 και ώρα   09:ΟΟ  στηΧυμευτού
Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που μέχρι τώρα προσφέρουν τη βοήθειά τους.
 
Οι  " Καβροφωτιές  "  επιστρέφουν...

 
    Ο  πολιτιστικός σύλλογος Μονής   το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, θα αναβιώσει τις " Καβροφωτιές  "στην περιφορά του Επιταφίου.   Ένα τοπικό έθιμο ,το οποίο  έχει σβήσει  τα τελευταία πενήντα χρόνια    
 Η " Καβροφωτιά  "   είναι ένα φυτό με πολύ τριχωτά φύλλα και βλαστούς και έχει μεγάλα και όμορφα κίτρινα άνθη με πέντε πέταλα και πέντε στήμονες με λευκά τριχίδια.    Τα αποξηραμένα  φυτά  θα το μετατρέψουμε σε  δάδες και θα πάρουμε μέρος στην περιφορά του Επιταφίου  στα σοκάκια του χωριού μας  Οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν στις 6 μ.μ. ,στην είσοδο του χωριού και οι "Καβροφωτιές " θα ανάψουν στις 8.30 μ.μ.  στο προαύλιο  της Ευαγγελίστριας. 

  Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Verbascum thapsus (Φλόμος ο θάψος). Ανήκει στην οικογένεια των Σκροφουλαριειδών. Στη χώρα μας το συναντούμε με τις ονομασίες φλόμος, μελισσαντρό, βερμπάσκο, καλάνθρωπος, γλώσσα, σπλόνος, λαμπάδα του Αγίου Ιωάννη, αγκάθαρος, αλισφακιά, αλεπουκιά, αϊκέρι, ασπίωνας. Η ονομασία φλόμος, εκτός από το Βερμπάσκο, λέγεται και για το Ευφόρβιο του Σιβθόρπιου καθώς και για το Ευφόρβιο το πλατύφυλλο (που χρησιμοποιούν στο ψάρεμα, γιατί περιέχει ουσίες που εμποδίζουν τα ψάρια να αναπνεύσουν από τα βράγχια και ανεβαίνουν στην επιφάνεια). 

Είναι φυτό κοινό σε Ευρώπη και Μικρά Ασία. Πολλαπλασιάζεται μόνο του σε όλη την Ελλάδα και αναπτύσσεται σε χέρσα εδάφη, αναχώματα, ξηρά λιβάδια, χαλάσματα, ερείπια, ανάμεσα σε βράχους και στις άκρες των αγροτικών δρόμων. Είναι φυτό διετές που φτάνει από 50 έως 120 εκατοστά ύψος. Είναι απλό ή πολυδιακλαδιζόμενο. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, ακέραια, μακρόστενα, λογχοειδή, παχιά, μαλακά, σκεπασμένα με γκριζοκίτρινες τρίχες. Τα άνθη είναι κίτρινα, με διάμετρο 2 έως 2,5 εκατοστά σε μακρόστενο στάχυ. Ο καρπός είναι κάψα ωοειδής, κάπως μυτερή. Οι σπόροι είναι μικροί, και ακανόνιστοι. Υπάρχουν 44 τουλάχιστον είδη του φυτού στη χώρα μας 
Ο φλόμος ήταν βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης αποκαλούσε Το φυτό βερμπάσκο το μέλαν. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του φυτού σε περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων, διάρροιας, κράμπας, φλεγμονών των ματιών και ως επουλωτική. Ο Πλίνιος (77 μ.Χ.) αναφέρει πως «τα υποζύγια που δεν υποφέρουν μόνο από βήχα, αλλά και από σπασμένα πλευρά, ανακουφίζονται αν πιουν λίγο από το βότανο αυτό».
Στη λαϊκή ιατρική του τόπου μας γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και το χρησιμοποιούσαν κύρια για διαταραχές του αναπνευστικού. Επίσης μούσκευαν άνθη του φυτού σε ελαιόλαδο για μερικές μέρες και χρησιμοποιούσαν το λάδι κατά της ωτίτιδας υπό μορφή σταγόνων για τα αυτιά.
Παράλληλα το χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία χρωστικής που βάφει τα υφάσματα κίτρινα, πορτοκαλί ή καφέ.
Τα φύλλα τα χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ως υποκατάστατο του καπνού, ενώ το τριχωτό χνούδι από τα φύλλα το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν φυτίλια για τις λάμπες πετρελαίου.
Στην Κρήτη το βότανο το ονομάζουμε μελισσαντρού. Οι χωρικοί έλεγαν για το φυτό ότι «κλαίει η Μελισσαντρού» γιατί το φυτό έχει την ιδιότητα όταν κτυπήσεις τον βλαστό με ένα ξυλαράκι να ρίχνει τα άνθη του μέσα σε 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Τα παιδιά κτυπούσαν το φυτό λέγοντας «Μελισσαντρού, Μελισσαντρού, Μέλισσα κακομοίρα, τον άντρα σου σκοτώσανε και τα παιδιά σου πήραν και συ φορείς τα κίτρινα, βγάλε τα κακομοίρα». 
Το φυτό ανθίζει από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Συλλέγεται όλο το καλοκαίρι. Για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες χρησιμοποιούνται τα ξηρά άνθη και φύλλα του φυτού κύρια, αλλά και η ρίζα. Τα φύλλα συλλέγονται πριν πάρουν καφέ χρώμα. Τα ξηραίνουμε στη σκιά. Αν το ξηρό βότανο βρεθεί σε υγρό περιβάλλον τα άνθη γίνονται καφέ και χάνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

(Οι πληροφορίες για το φυτό είναι από άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα )

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page