top of page

Συγκίνηση στην παράδοση των οστών του Ν.Καβροχωριανού


Συγκίνηση το μεσημέρι στην Κύπρο καθώς σε μία σεμνή τελετή με όλες τις τιμές παραδόθηκαν τα οστά έξι Ελλήνων πεσόντων και αγνοουμένων κατά την εισβολή του Αττίλα και την περίοδο 1963-67, ανάμεσα τους και του Κρητικού έφεδρου Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαου Καβροχωριανού από την Μονή Μαλεβιζίου.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε παρουσία του αν. υπουργού εθνικής άμυνας Δημήτρη Βίτσα , του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη και συγγενών αγνοουμένων και πεσόντων. Συγγενείς του Νίκου Καβροχωριανού ήταν εκεί με την συγκίνηση να είναι έκδηλη.

«Ολοκληρώσατε την αποστολή σας. Θα είστε πάντοτε στις καρδιές και στο μυαλό μας. Πέσατε για την πατρίδα. Η αποστολή σας μας δίνει κουράγιο. Η σειρά μας τώρα", είπε ο κ.Βίτσας μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Επαναπατρισμός …42 χρόνια μετά

η κρητική γη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ήρωα καταδρομέα Νίκο Καβροχωριανό 42 ολόκληρα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του στην πτήση θανάτου από τη Σούδα προς τη Λευκωσία, τον Ιούλιο του 1974, κατά την τουρκική εισβολή. Είναι η δεύτερη φορά που θα τελεστεί η κηδεία του. Το πρώτο "τελευταίο αντίο" ειπώθηκε πέντε χρόνια μετά, το 1979, για να αποκαλυφτεί ωστόσο 26 χρόνια αργότερα και μέσω DNA πως τα οστά που ενταφιάστηκαν στο χωριό του, τη Μονή Μαλεβιζίου, δεν ανήκαν στον ίδιο.

Ήταν ένας από τους κομάντο της ηρωικής Α' Μοίρας του Μάλεμε, που χάθηκε τόσο τραγικά και άδικα όταν το αεροσκάφος Noratlas "Νίκη 4" συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, καθώς εκλήφθηκε ως τουρκικό και χτυπήθηκε κατά λάθος από τα κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά.

Στη Μονή η συγκίνηση είναι μεγάλη, καθώς την Κυριακή 24 Ιανουαρίου κι έπειτα από 42 ολόκληρα χρόνια όσοι τον γνώρισαν από κοντά, κι όσοι τον ξέρουν για τον ηρωισμό του θα τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία, με τα οστά του να επιστρέφουν στην αγκαλιά της κρητικής γης με όλες πλέον τις απαιτούμενες τιμές.

Στέλλα Τερζάκη

Πηγή Νέα Κρήτη


Featured Posts
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο 
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page